Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07 15:10 - На 1 юли...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 38 Коментари: 0 Гласове:
0 На 1 юли 1941 г. вестник „Правда“ за първи път публикува на страниците си лозунга „Всичко за фронта, всичко за победа!“.   Войната изисква бързи и радикални промени в целия начин на живот на страната. Преодолявайки объркването, партийните органи започнаха да изпращат директиви за необходимостта от възстановяване на промишлеността на военна основа и евакуиране на предприятия от фронтовата зона.   Нацистите успяват да завладеят територията, където живее 40% от населението на СССР, 63% от добива на въглища и 58% от произвежданата стомана. В окупираните райони бяха разположени отбранителни предприятия и машиностроителни заводи, които бяха в основата на отбранителната промишленост на страната.   С първите си удари нацистите успяват да върнат икономиката на СССР на нивото от 30-те години.   Държавният комитет по отбрана (ГKO) съсредоточи цялата власт в ръцете си и ръководи преструктурирането на икономиката на военна основа. Той наблюдаваше изпълнението на военните заповеди, евакуацията на предприятията, населението и др.   Ученици и пенсионери стояха край машините. Ден преди това, на 29 юни 1941 г., Съветът на народните комисари на СССР и Централният комитет на Всесъюзната комунистическа партия на болшевиките формулират лозунга „Всичко за фронта, всичко за победата!“, което определя основата на от живота на страната през годините на войната.   През декември 1941 г. всички служители на военните заводи са обявени за мобилизирани и разпределени в определени предприятия. Свръхцентрализацията в управлението на икономиката даде възможност да се мобилизират всички усилия и, след като се възстанови от шока от първите поражения, да се организира промишлено производство и да се осигури на фронта необходимото количество военно оборудване.
1 июля 1941 года газета «Правда» на своих страницах впервые опубликовала лозунг «Всё для фронта, всё для победы!»

Война потребовала быстрых и кардинальных изменений во всем укладе жизни страны. Преодолев растерянность, партийные органы стали рассылать директивы о необходимости перестройки промышленности на военный лад и эвакуации предприятий из прифронтовой зоны.

Фашистам удалось захватить территорию, на которой проживало 40% населения СССР, добывалось 63% угля, производилось 58% стали. В захваченных районах располагались оборонные предприятия и машиностроительные заводы, которые были основой оборонной промышленности страны.

Первыми ударами фашистам удалось отбросить экономику СССР на уровень 30-х годов.

Государственный Комитет Обороны (ГКО), сосредоточил в своих руках всю полноту власти и возглавил перестройку экономики на военный лад. Он осуществлял контроль за выполнением военных заказов, эвакуацию предприятий, населения и др.

К станкам встали школьники и пенсионеры.
Накануне, 29 июня 1941 года, Совнаркомом СССР и ЦК ВКП(б) был сформулирован лозунг «Всё для фронта, всё для победы!», определивший основу жизни страны на протяжении военных лет.

В декабре 1941 года все работники военных заводов были объявлены мобилизованными и закреплёнными за конкретными предприятиями. Сверхцентрализация в управлении экономикой, позволила мобилизовать все усилия и, оправившись от потрясения первых поражений, организовать промышленное производство и обеспечить фронт необходимым количеством военной техники.
imageimageimageimageГласувай:
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1827326
Постинги: 2494
Коментари: 336
Гласове: 486
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031