Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2017 17:47 - Moсква:строителите на МЦК си искат заплатите
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 470 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Работниците в компанията «Горизонт» и СМУ-77, участвали в строителството на неотдавна въведения в експлоатация Московски централен транспортен пръстени (по-натаък — МЦК), се събиратза да проведат акция на протест пред московското кметство с искане да им се платят заплатите, коити не са получавали от няколко месеца. В акцията ще учатват стотици хора. Заплати не са получавали хиляди хора. Основно това са хора от руската провинция и близките държави. Много са работели без трудови договори, работодателя ги хранел с обещания, а след това както се казва по народному просто взел парите и «духнал».

По разбирането на самия народ на такъв работодател да му се вземе главата е напълно нормално. Но това е работа на близкото време и ще бъде изпълнено не по  буржоазно разбиране, а по суровите закони на революцията.

Между другото строителството на МЦК се съпровождаше с шумноа рекламна акция. Редовоите лакеи това строителство го преподнасят, като огромно достижение на московските власти. След пускането на МЦК в експлоатация чиновниците се отчетоха с голям пътникопоток и добра печалба, който носи новия пръстен. Това оазначава, че непосредствените строители да получат не само заплатите си в срок, но и щедри да получат. Но не. Да се заплати честно заработена заплата на тези, които са строили този пръстен пари не са се намерили. Както винаги, обратната страна на всеки «успешен»капиталистически проект — това е почти дарен труд от работниците за нищожна заплата (която после и не дават), без трудови договори и в тежки, дори просто непоносими, битови условия.

Агенция «Business FM» засега не успя да получи коментариите  от представителите на компанийте «Горизонт» и СМУ-77.  Но според московските събития агенцията допълнително съобщила за това, че в готовност да стачкуват, защото не са получавали пари заявили учителите от Забайкалието. На миньорите от Ростовска област (Гуково), които даже искали да тръгнат към Москву, част от дълговете били платени, но това било малка част-едва 20% от общата сума по дълга. Започнали изплащания в предприятията от концерна «Тракторные заводы» в Чувашия.

Перефразирайки Шевченко, може да се каже, че ако всички наши работници бъдат винаги упорно и грамотно борят за своите интереси, то те задължително ще се сдобият със своето и и ще надвият класовия враг не само икономически, но и политически.

Що се отнася до строителството на МЦК, то за сведение на другарите следва да се доведе до знание следния пример по отношение на партията и правителството към строителите на първия лъч на Московския метрополитен. В 1935 година Сталин, встъпвайки на тържественото събрание по случай пускането на метрото в експлоатация, казал на колектива на Метрострой, че «…едни строител ги наградихме с ордени Ленин, Красна Звезда, други с грамоти на ЦИК. А какео да правим с всички останали, които са работили не по-лошо, отколкото наградените? Които според своите сили са давали труд, усилия за делото на Московския метрополитен. Какво да направим с тях? — това е въпроса. Ние от президиума гледаме на вас — защото ние не сме еднакви по между си. Едни от вас  — говори Сталин — са по способни, а други недоумяват, защо това е така…   Ето тази грешка партията и правителството ние искаме да поправим пред целия честен свят. За успешнaта работа  по строителството на Московския метрополитен обявяваме от именто на Съвета на Народните комисари и Централния Изпълнителен комитет на Съвета на СССР благодарност на ударниците и ударничките и целия колектив от инженери, техници, работници и работнички от Метрострой».

Тогава по решение на ЦИК всички строители на Московското метро били премирани в размер на средна заплата, а те в «Метрострой» са били високи. Днес много просто не вярват, че тогава всеки нормален работник е разбирал, че той ударно,като се труди се труди, както за себе си така и за държавата и за това го награждават. Защото такъв работник е можел планина да премести. И я преместил.

А ние с вас другари работници, от този кратък епизод тярбва да направим обширен извод за това, какво загубихме и за какво трябва да се стремим днес с всички сили.

А. Ж.

https://www.bfm.ru/news/342851




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1691203
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930