Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2017 15:36 - Сводка на работническите борби: Азия, Австралия и Океания
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Азия Пакистан. Работниците от здравеопазването в провинция Хубер-Пахтунхва искат помощи

На седми април над 18 000 сътрудници от департамента по здравеопазване в Хубер-Пахтунхва участвали в продължаващите протести и итачки. В правителственните болници работниците от сферата на здреопазването в цялата провинция провеждат серия от протестни акций, искайки включване в системата плащания за помощи за медицинския. персонал.

Административните, канцеларски, технически работници, сътрудници в службите по безопасност и санитари от учебната болница Аюб в Аботабад блокирали шосето Каракорум пред болницата и събрали демонстрантите на провинциално събрание. Сътрудниците от 4 клас, канцеларските и санитарни работници от болницата в отдела Хазар поддържали протестите, започнати на 3 април по този въпрос. Днес протестите са обхванали службите в голяма част от държавните болници в провинциите.

Работниците са възмутени, че помощи от буржоазното правителство не получават даже тези, които трябва, например лекарите, фелдшерите, медицинските сестри. Финансирането на сектора по здравеопазване е сильно занижен поради решението на правителството да съкрати разходите на цял ред държавни услуги.

Профсъюзите умишлено сдържат стачките в рамките на болниците, което препятства координацията на действията на работниците.

Работниците наети от правителството по контракт и на ежедневна основа провели демонстрация в провинция Синд

На 12 април работниците събиращи религиозни налози и управляващи помощните програми за бедните са провели демонстрация в провинция Синд пред прес центъра в Карачи, искайки работа на постоянна основа.

В акцията са приели участие около 850 работници (с 15 годишен стаж на работа), аудитория и техните помощници. Тази демонстрация се явява една от многите, които преминали в цялата провинция. Работниците казали, че ако правителството игнорира техните искания, то те ще организират марш на протест към дома на главния министър на провинцията.

В Пенджаб медицински работници искат заетост на постоянна основа

На 1 и 2 април работници, учавстващи в програмата «Интегрирано Репродуктивно Здраве за Майки и Новородени», заедно с работниците по програма «Леди-медицнски работници», провели демонстрация на шосето Лахор — Карачи, в района на Хенвал провинция Пенджаб. Тяхното главно искане се явява работа на постоянна основа. В демонстрациите приели участие около 2000 работници. Подобни акции на протест работниците провеждат вече не първа година.

Индия: работниците от захарния завод в Бихар протестират

На 10 април 24 човека били ранени в хода на провеждането на тридневен протест. Той се провел пред захарния завод Мотихари, когато на голяма група работници и фермери се стоварили полицаи. Двава участника получили 70% изгаряния в опите да се изкарат жертва в хода на демонстрациите. Бившите работници в завода и фермери искали заплатите си от 2002 година, когато завода бил закрит.

Работниците от специалната икономическа зона в щата Карнатака протестират

На 11 април 700 работници, наети по договор с агенцията по трудоустройство от специалната икономическа зона «Сузлон» (СЭЗ) за провеждане на строителни работи в СЭЗ «Падубири», разположена близо до Мангалор, организирали протест против тяхното неочаквано уволнение.

Работниците завършили протеста след като на работниците обещали да изплатят заработените заплати, бонуси и задължения и им било дадено «обещание», че ще ги трудоустрои новия предприемач.

Стачка на транспортните работници в Харян

На 10 април членовете на профсъюза Haryana Roadways Workers Union («Профсъюз на Автобусните Работниците в Харян») организирали стачка, за да израсят недоволство от решението на правителството да разреши на частни предприемачи да управляват автобуси по 273 маршрута.
В хода на стачката били спрени около 3500 автобуса в щата, което нанесло видима икономическа щета и загуба на авторитет за местната буржоазия, защото към този момент работят общо 4000 автобуса.

Работниците обвинили правителството в съзнателно ограничаване на транспортните услуги, за да оправдаят приватизацията. Те твърдят, че трябва да има приблизително 16,000 правителственни автобуси, осигуряващи работни места за приблизително 96000 работници.

Протест на работниците в университета Пенджаб

На 8 април Профсъюза на Преподавателите в Селскостопанския Университет в Пенджаб и членовете на Профсъюза Клас IV, провели демонстрация в университета в Лудхиане. Те искат повишение на заработената заплата наравно със сътрудниците в Университета Пенджаб, изплащане на задълженията по заплати и наемането на вакантни длъжности от технически персонал за лабораторийте. Профсъюзът заявил, че ще се провеждат аналогични протести, ако ръководството на университета не изпълни тези искания в течение на два дена.

Докерите в Шри-Ланка забавили работа на пристанището

На 4 април работници от терминала South Asian Gateway Terminal (SAGT), в пританището Коломбо, забавили работа искайки да им се изплати пълната премия за новогодишния празник. Ръководството на SAGT превело на работниците от контейнерния терминал Jaye и международния контейнерен терминал Colombo с цел минимизация на загубите.

SAGT се явява крупен частен оператор на контейнерни терминали в Шри-Ланка и има високо ниво на производителност за сметка на жестка експлоатация на своите сътрудници. Съобщава се че корабите започнали да не ходят на пристанището заради действията на работниците. Така работниците нанасят огромна икономическа вреда на капиталистите, които игнорират техните справедливи искания.

Стачка на енергетиците в Шри-Ланка

На 5 април около 4000 работници, които се явяват сътрудници на Съвета по Електрика на Цейлон, провели 24 часова стачка, искайки повишение на заплатите и прозрачно начисление. Обединеният Профсъюзен Фронт твърди, че разликата в запалащането на труда се увеличила на 90% след като работниците се сдобили с повишение на заплатите в 2015 година. Профсъюзът казва че съотношението между заплатите на редовите сътрудници и заплатите на ръководителите днес са 1: 9, а трябва да бъдат 1: 6. Ръководството нееднократно е обещавало да изправи тези несъответствия.

Профсъюзът заплашва да проведе безсрочна стачка на 1 май, ако ръководството на СЕЦ продължи да игнорира исканията на работниците. Профсъюзът по-рано е заплашвал с безсрочна стачка (на 15 февруари), но не могли да организират стачка.

На Филиппините работници в банановите плантаций провели демонстрация

53 работници в бананови плантаций, работещи по контракт, на принадлежащ на корейската важна клечка- корпорация Shin Sun Tropical Fruit Corporation в долината Компостела в Минданао, провели демонстрация пред нейния офис след като им съобщили, че те са уволнени. Работниците твърдят, че те работейки на плантациите над 6 месеца имат право да работят на постоянна основа в съответствие с новия трудов кодекс.

Kъм 80 работници са били уволнени от Shin Sun на 16 март и веднага били наети други, в опит на компанията да избегне своите задължения по трудовия кодекс. Болшинството от работниците са се трудили на плантациите повече от две години.

Австралия и Океания Стачка на докерите в Австралия

На 11 април членовете на CFMEU (Construction Forestry Mining and Energy Union - «Въглищен и Енергетически Съюз») на въглищния терминал в пристанище Кембла (PKCT) в Нови Южен Уелс не отишли на работа три дена в знак на протест от предлагания им нов трудов договор с предприятиеето. Разположен на 72 км  южно от Сидни, PKCT обслужва два богати на въглища месторождения  - Южния и Западен въглищни басейни в Нов Южен Уелс.

CFMEU и PKCT се опитват да се договорят за сключване на нов трудов договор за две години. Детайли по спорните въпроси не били обнародвани, но профсъюза заявил, че е «обезпокоен от това, че компанията намалява количеството на излаганите искания в предлаганото съглашение». Преговорите трябва да се възобновят на 27 април и 22 май.

Викторианските работници в хранителната промишленост възобновили стачката

на 6 април над 100 работници в хранителната промишленост на заводите McCormick Foods в Клейтън-Юг и Мурабин в Мелбърн спрели работа на 6 часа поради предлагания им трудов договор по който на работниците им съкращават заплатите. През изминалата седмица те също провели 24часова стачка.

«Предложението» на компанията включва в себе си съкращаване на заплатите с 6% всяка година в течение на следващите три години. Представителят на Националния Съюз на Работниците (NUW) казал, че McCormick Foods също искат да отменят заплащането на почивките на дневните и нощни смени и напълно да изменят регистъра.

McCormick Foods заявила, чe съкращаването на заплатите е било в «интерес на нашия общ бизнес в Австралия». По данни на NUW, който изолирал стачката, компанията е получила печалба в размер на $472 млн. долара през миналата година.

В Папуа-Нова Гвинея преминал протест на сътрудниците в избирателното бюро

На 10 април група бивши сътрудници на Избирателната Комисия на PNG провела митинг в офиса на комисията в Маданга с искане да им се изплатят заплатите, които по тяхно мнение не са плащани от предните избори през 2012 година. Протестиращите искат те да се изплатят до изборите през тази година. Протестиращите заявяват, че комисията им дължи над 4 милиона кина, което е приблизително $1,2 милиона долара.

Перевел Степан
https://www.wsws.org/en/articles/2017/04/15/labo-a15.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1693304
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 470
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930