Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2017 14:28 - Германия пред въпрос за създаване на болшевишка партия
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 877 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В град Дуисбург е разположена щаб квартирата и едни от най-големите предприятия на концерна «Тисен-Круп», едно от най-старите и големи промишлени обединения в Европа. Концернът произвежда високолегирана стомана, металообработващи машини, асансьори и ескалатори. Съвременната цивилизация е невъзможна без продукцията на концерна, заявките също. Но ето че работниците са загрижени за своето положение до предел. Защо? Защото ги заплашва мащабна безработица.

Няколко месеца назад стопаните на «Тисен-Круп» решили да обединят капиталите със своя  конкурент — индийския промишлен концерн «Tata Steel». Това означава, че над 50% от металургичното производство и ј от точното машиностроене на германския концерн ще се  пренесе в предприятията на Tata в Индия, където има огромен излишък от работна сила, евтини суровини, енергия и транспорт. В преследване на максимална печалба германския монополистичен капитал за пореден път се е устремил в по-изостанала страна, за да граби нейните недра и безпощадно да експлоатира трудещото се население. Продукцията на концерна, произведена в Индия ще бъде много по-ниска и с по-ниско качество. Но последното монополистите не ги смущава: именно ниското качество на стоките кара купувачите да купуват по-често, а значи дава на стопаните на монополите широк пласмент на боклук с цена на некачествени изделия.

Планът по преместване на производството от Германия ще отправи хиляди работници на концерна в рискова група. Администрацията на предприятието засега не говори конкретно, кого именно ще съкратят, но заявяват на работниците, че те могат да бъдат във всеки един момент уволнени. В такава ситуация стопаните получават мощен лост за натиск на работниците, които под страх от съкращение вече ги притискат да работят повече за същата заплата.

Работниците в концерна добре разбират, че да продължава да се търпи стопанския терор не трябва. Иначе експлоатацията ще продължава да нараства а материалното положение да се влошава. Затова работниците организирали акции на протест, в която приели участие 7500 металурзи. Сред исканията на протестиращите - пълна ясност по вопроса за съкращаване на работните места. Към протеста на металурзите се присъединил профсъюза IG Metall. Той иска от ръководството на концерна пряко да обясни, какви са плановете на работодателя в бъдеще, смята ли той да лиши Германия от съвременно машиностроително производство.

Но монополистите от «Тисен-Круп» не ги интересуват тези въпроси. Те и не скриват своите планове за широка «оптимизация». Част от тези планове се явяват намаляване на задължителните производствени разходи на 500 милиона евро в близките години. А това не е нищо повече от постепенно свиване на производството. Още сега на някои заводи на концерна работния ден се съкращава до 31 часа седмично. Това повлича след себе си и намаляване на заплатите с 25 – 30%.

На днес в «Тисен-Круп» вече са съкратени 4050 работни места. При това администрацията на концерна заявява, че ако половингодишна печалба падне с повече от 13 %, под заплаха от съкращение ще се окажат още 27000 работни места.

Какво в тази ситуация правят работниците? Освен стачки и митинги «вътре» в концерна е нужно да обръщаме за помощ към работниците от всички действащи предприятия. Обстановката заставят немските работници бързо да блокират всички цехови предградия и да действат  против капиталистите солидарно, като една класа, без деление по отрасли. Днес под съкращение попаднали металурзите, утре транспортните работници и енергетиците. Това трябва да се разбира от всеки работник. Но солидарните действия от цялата работническа класа настоятелно трябва да създадат собствена политическа организация — пролетарски партии, без които борбата на работниците за своите права неизбежно ще се разпаднат на отделни островчета. У работниците няма против буржоазията друго оръжие, освен висока организираност, която към текущия момент пред металурзите и машиностроителите в Германия е поставена бойна задача: създаване на партия от болшевишки тип. Много работници виждат, че противоречията в буржоазното общество са толкова остри че икономическата борба на пролетариата бързо прераства в борба политическа, без която да вземе в свои ръце властта в Германия е невъзможно. А без вземането на  политическата власт работническата класа е обречена на умиране.

Собственный корреспондент в Германии  




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1691619
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930