Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2018 12:10 - Металурзите от Тиссен Круп искат съхранение на работните места
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 271 Коментари: 0 Гласове:
0



Германия, грaд  Адернах. 800 рабoтници металурзи от всички предприятия на страната провели крупна демонстрация, протестирайки против съкращението на работни места.

Профсоюзът ( IGMetall) — организатор на акцията разчита, че в демонстрацията ще приемат участие около 700 работници, но дошли повече. Работниците разбират реалната заплаха да останат без работа, и не желаят да се окажат в числото безработни в една от най-богатата страна.

Концернът ТиссенКрупп АГ (ThyssenKrupp) — един от крупните промишленни концерни в Германия. Това е водещ в света производител на високолегирана стомана и металлообработващи машини. Икономическата криза сериозно ударила по работата на предприятията на този концерн — продажбите на машини паднали в следствие на което много работници се лишили със своите работни места.

А в кризи капиталистите не мислят за раширение на производства, обратно, те се стараят да го съкратят. Те престават да закупуват ново оборудване и машини, а значи са принудени да съкращават своето производство и тези, които произвеждат това промишлено оборудване — средства за производства, изхвърлят на улицата десетки и стотици хиляди работници. Такава е цената на анархията на капиталистическото производство. За жадността на капиталистите и техния стремеж към печалби си патят винаги работниците.

Това ярко се вижда на примера на концерна ТиссенКрупп АГ. За проблемите на работниците от този металургичен гиганта е известно отдавна. През септември 2017 г. станало известно, че концерна планира обедининение с индийската компания-производител на метал Тата (Tata). Процесът засега е само на план, но 2000 работници в ТиссенКрупп още днес трябва да се лишат от своите работни места.

Това е и разбираемо, защото немските монополисти и техните индийски бивши конкуренти, а сега — потенциални партньори, не се интересуват какво ще правят и как ще живеят немските работници. За тях е важна печалбата, която в много по голям обем може да се вземе от индийските работници, готови да работят за грошове и подложени на жестока експлоатация.

При това ръководството на германския концерн нагло заявява, че проблемите с уволнените работници са възникнали от това, че «на пазара се се образували глобални излишни мощности», че печалбата на компанията «се изяжда» от големи дълговена Тата и високите пенсионни вложения. Или в анархията на капиталистическото производство, закономерно водеща капиталистическата икономика до периодични икономически кризи са виновни не капиталистите, а работниците! И че отново работниците, за чиято сметка живеят капиталистите, са виновни в това, че искат за себе си минимални социални гаранции — пенсия за старост, отдавайки фактически цялото свое здраве и трудов живот на обогатяване на своите капиталистически стопани. Подлостта и цинизма на капиталистите не знае граници!

Немските металурзи добре знаят наглия характер на своите работодатели, техния стремеж да прехвърлят на плещите на трудовия народ всички свои загуби, за немските работници не е секрет. Металистите не мислят да отстъпват. На демонстрацията те твърдо заявили, че с всички способи ще се борят за своите работнически искания и за съхранение на работните места в пълен обем.

Сергей, спецкорр в Германии




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1703727
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 470
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930