Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2020 16:00 - Противоборство на фона на пандемията
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 120 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРОТИВОБОРСТВО НА ФОНА НА ПАНДЕМИЯТА

Завеждащят Международния отдел на ЦК, член на Централния Комитет на Компартията на Гърция Елисеос ВАГЕНАС дал голямо интервю за Socialismkz.info.

1. Каква е причината, според Вашето мнение за сблъсъка на интересите на САЩ и Китай именно в периода на пандемията? Коронавирусът се получава че е  задълбочил съществуващите противоречия?

Отговор: Комунистическата партия на Гърция многократно отбелязва, че конфронтацията, която се води на международно ниво в рамките на световната империалистическа система, не е нищо повече от борба за суровини, енергия, начини за транспортирането им, за формиране на пазарен дял и в крайна сметка за капиталистическа печалба. С насърчаването интересите на мощните монополи, големите капиталистически асоциации, капиталистическите държави се сблъскват помежду си, използвайки целия си потенциал: икономически, политически, дипломатически и военен. И това се отнася за всяка капиталистическа държава в глобалната пирамида, където всяка капиталистическа държава изгражда отношенията си с други капиталистически държави. Говорим за взаимозависими отношения, които, от една страна, са очевидно неравностойни, произтичащи от силата на буржоазията на всяка държава, а от друга, те се променят поради закона за неравномерното капиталистическо развитие. Най-яркият пример за промени във властта на държавата през XX-XXI век. е може би Индия в сравнение с Великобритания.
Разбира се, ние вярваме, че днес САЩ остават най-силната икономическа и военно-политическа сила на планетата, обаче Китай и опонира, но и в нея доминират капиталистическите производствени отношения. Разликата в динамиката на капиталистическото развитие между най-мощните държави се отразява и в промените в годишните темпове на растеж на БВП.

Подобна промяна в подравняването на силите води до изостряне на междуимпериалистическите противоречия както между капиталистическите държави, така и в рамките на създадени империалистически съюзи (например в рамките на Евроатлантическия съюз на НАТО). Това също така подкопава стабилизирането на съвременната многостранна мрежа от споразумения и организации, свързани с международната търговия, международните финансови транзакции и международните капиталови потоци като цяло. Виждаме например как САЩ се оттеглят от редица международни споразумения, като в същото време предприемат определени действия за запазване и разширяване на властта си. Освен това, САЩ се опитват да поставят препятствия на своите конкуренти. Например виждаме как САЩ се опитват да наложат условия за блокиране на китайски инвестиции и покупки на стратегически технологични компании не само на собствената си територия, но и в техните съюзни държави, като се позовават на проблемите на сигурността на НАТО, ако китайските монополи въведат мрежата 5G в европейските страни.

От една страна, има търговска война между САЩ и Китай, разполагането на въоръжените сили на САЩ в Тихия океан, на хвърлен камък от териториалните води на Китай, а от друга, желанието на Китай да засили влиянието си върху съюзниците на САЩ, използвайки своята икономическа мощ и грандиозния план на „новия Пътт на коприната ”, както и укрепването на военната му мощ.

Всичко това предхождаше пандемията, но изглежда, че се превърна в катализатор не само за капиталистическата криза, признаците на която съществуват още преди коронавируса, но и за империалистическата конкуренция. Използвайки пандемия, Китай също се опита да засили влиянието си върху някои от традиционните съюзници на САЩ и НАТО, предлагайки им медицинска помощ, което предизвика силна реакция от страна на САЩ, НАТО, но и ЕС. САЩ открито говорят за „китайския вирус“, обвинявайки Китай в неспособността да поеме контрола над него в ранните етапи, да спре глобалната пандемия. Те твърдят, че всичко това е направено със съзнанието, дори и не със сътрудничеството, на Световната здравна организация (СЗО), чието финансиране спря правителството на Тръмп.

Всичко това показва по-нататъшно изостряне на междуимпериалистическата конкуренция, разгръщаща се между двете най-мощни икономически сили в съвременния капиталистически свят и която, в условията на нова глобална криза, ще предизвика нови „сеизмични колебания“.

2. Kaкъв е смисъла на взаимните обвинения едни на други в изкуственото създаване на коронавируса? Като цяло, според вас, може ли да се създаде щам на коронавирус, създаден от човека, като се вземе предвид фактът, че през последните пет години в различни лаборатории в САЩ и Китай се извършва работа върху различни вируси от сорта COVID?

Отговор: Знаем, че въпросът за появата на коронавируса, пандемичния контрол се използва и в междуимпериалистическата конфронтация, особено Съединените щати, които кръщават коронавируса „китайски вирус“. Американското ръководство се стреми да прехвърли вниманието на населението на страната от драматичната ситуация в сектора на здравеопазването в САЩ към външен фактор. Тези твърдения са опровергани от китайската страна, което оставя много намеци за ролята на САЩ както при появата на коронавируса, така и при доставката му в Китай.

От историята знаем, че империалистите са използвали и използват оръжия за масово унищожение без колебание в миналото, например химическо оръжие през Първата световна или Виетнамската война или ядрени оръжия в Хирошима и Нагасаки. Куба в миналото обвиняваше САЩ в използване против нея на биологично оръжие.Знаем, че само САЩ разполагат с десетки биологични лаборатории, пряко подчинени на въоръжените сили на САЩ, а през 2001 г. те отказаха да приемат протокол към Международната конвенция за забрана на разработването, производството и складирането на бактериологични (биологични) и токсични оръжия и за тяхното унищожаване (BTWC) ), която предвижда мониторинг на изпълнението на споразумението, с други думи, те отказват да проверят проверката за тяхното съответствие с конвенцията.

В същото време природата създава подобни вируси всеки ден.

За нас, комунистите обаче, всъщност нищо не променя факта, че вирусът е създаден изкуствено или е резултат от естествен процес, когато милиони хора в целия капиталистически свят се чувстват незащитени пред тази болест поради комерсиализацията на здравеопазването, унищожаването на обществените здравни системи и др. и здравните монополи се състезават за производство и търговия с лекарства и ваксини с цел печалба.

Във всеки случай се проявява варварството на тази капиталистическа система.

3. Как разглеждате появата на военно-биологически лаборатории на САЩ, построени с парите на Пентагона в Украйна, Казахстан и бившите съветски републики в Средна Азия? Според някои източници у САЩ такива лаборатории из целия свят наброяват 1495, лаборатории P3 (3-то ниво на безопасност). Носят ли те освен биологически и медицински още и политически цели?

Отговор: Наличието на десетки военни бази на САЩ и НАТО по света, включително биологични лаборатории, в допълнение към очевидната опасност за населението в случай на военни операции, допринася за привличането на народите и държавите в империалистическите планове. Освен това, причините за съществуването на такива биологически лаборатории явно не са чисто медицински. Те са част от по-широк план за формиране на мрежа от геополитически стълбове, които наред с икономическите и военните лостове са в ръцете на империалистите и се използват в подкрепа на техните интереси, както и в подкрепа на силата и интересите на буржоазията на страните, в които се намират.

4. Какво мислете по повод необходимостта от учредяване на мисия от наблюдатели на тези обекти и допускането в тях на представители на СЗО?

Отговор: Днес, когато Съветският съюз не съществува, ние виждаме как се разрушава международното право, което се формира в резултат на баланса на силите между капитализма и социализма и до известна степен създаваше определени пречки пред необузданите действия на империалистите. Днешното международно право и международните организации, дори СЗО, са друга арена, в която се проявяват междуимпериалистическите противоречия. Би било абсурдно, ако народите се съсредоточиха единствено върху контрола над тези опасни обекти. Необходимо е да се засили борбата за ликвидирането им, както и за ликвидирането на чуждите военни бази, така че въоръжените сили да не участват в империалистическите интервенции, да не бъдат привлечени нации в империалистическите съюзи, да се елиминират причината за империалистическите войни, а това е капиталистическият начин на производство.

Ние вярваме, че позицията на Ленин, който отбеляза: „При тези условия лозунгите на пацифизма, международното разоръжаване при капитализма, арбитражните съдилища и т.н. не са загубили своята актуалност. те са не само реакционна утопия, но и пряка измама на трудещите се с цел разоръжаване на пролетариата и отвличане на вниманието от задачата по обезоръжаване на експлоататорите.

Само пролетарска, комунистическа революция може да изведе човечеството от безисходицата, създадена за империализма и империалистическите войни. Независимо от трудностите на революцията и нейните възможни временни неуспехи или вълните на контрареволюцията, окончателната победа на пролетариата е неизбежна ”(В. И. Ленин:„ Програма на РКП (Б.) ”, т. 38, с. 421.).

5. Видяхме ситуацията, която се развива в САЩ, в големи европейски страни, като Франция, Испания, Италия, както и в други големи капиталистически страни, като Бразилия. Какъв извод може да направят народите за състоянието на системите на здравеопазване?

Отговор: След свалянето на социализма в СССР и в страните от Източна Европа и в други страни, социалните придобивки, постигнати в упоритата и често кървава класова борба на трудещите се и под влиянието на безпрецедентните социални постижения в СССР, започват да се ограничават. Обществената здравна система беше засегната с цел по-нататъшно комерсиализиране на здравеопазването, за да се осигури ново „жизнено пространство“ за капиталови печалби. Подобни политики се провеждат в целия капиталистически свят както от неолиберални, така и от социалдемократически правителства и дори от „левите“, като например правителството на СИРИЗА в Гърция. Днешният вирус се явява капитализма, а не просто формата на управление, например неолиберализма. Показано е, че капитализмът и различните правителства, които се формират при него, са ангажирани със законите на пазара, готови да служат на частните здравни монополи за печалба и могат да застрашат здравето на милиони хора. Ето защо буржоазните правителства подчертават „индивидуалната отговорност“.

В контекста на пандемията имаше нужда работниците да спазват индивидуалните мерки за защита срещу коронавирус, както и да продължат борбата си, необходимостта да не мълчат, да изискват незабавно укрепване на системите за обществено здраве и реквизит на частните здравни структури.

6. В целия свят се казва, че новата икономическа криза е резултат от пандемията. Какво е вашето мнение и какъв е изхода за трудещите се от това объркване?

Отговор: Последствията от пандемията на коронавируса станага катализатор за задълбочаване на сериозните проблеми, съществуващи в капиталистическата икономика. Още преди пандемията ККЕ предупреди, че проблемът с натрупването на капитал, който е основната причина за кризата, не само не е преодолян, но става все по-остър, доближавайки нова криза. Според новите мерки, които вече се тестват, капиталистите и правителствата отново ще настояват работниците да плащат за нови заеми и създадения от тях дефицит.

Класовите профсъюзи на Гърция поставиха важни искания, които се подкрепят от KKE и се отнасят до разпределението на средствата за подпомагане на доходите на хората, премахването на стотици антинародни закони и правителствени постановления. Ние поставихме конкретни и внимателно обмислени изисквания, за да отговорим на съвременните нужди на трудещите се, бедните и средните селяни и самоосигуряващите се. Вярваме, че тези социални сили могат да се насочат към формирането на социален съюз, който ще се бори срещу тежестта на новата криза върху плещите на хората и в същото време да оспори съществуващата капиталистическа система, да обедини необходимите сили, за да я свали и да я замени с по-висша социална система. Подобна система, в която средствата за производство ще бъдат в публична собственост, ще осъществява научно централизирано планиране, насочено към задоволяване нуждите на хората, работен контрол и участие във всички власти отгоре надолу. Тази система е социализъм-комунизъм, който може да доведе до благополучието на хората, до мир и напредък на човечеството без империалистически войни и капиталистически кризи.

7. Казахстан и републиките от Централа Азия стават своеобразен полигон на противопоставяне между САЩ и Китай, които делят по между си сфери на влияние. За народите от тези бивши съветски републики ще бъуде интересно мнението на Компартията на Гърция по този повод. Каква позиция трябва да заемат комунистите и интернационалистите в тази ситуация и трябва ли една или друга страна на тази конфронтация да бъде подкрепена? Това е изключително важен въпрос, тъй като има демаркация на редица групи или партии по този въпрос, които се опитват да направят точно това - безкритично е да подкрепят едни или други.

Отговор: За да може правилно да се отговори на този въпрос, на нас е необходимо да разгледаме характера на силите, намиращи се в противопоставяне по между си. Много работещи хора по света имат ясна представа за империалистическия характер на САЩ, който остава най-мощната империалистическа сила в света. Какво не може да се каже за ЕС и Китай. Освен това не само буржоазията на Европа, но дори и някои европейски комунистически партии, които се присъединиха към опортюнистичната тенденция, характеризираха ЕС като „съюз на народите“, който може да действа в интерес на трудещите се, а не като империалистически център на европейските монополи, какъвто всъщност е той. Китай, чиято сила нараства под червените знамена и под управлението на Китайската комунистическа партия, добавя към объркването.

Според нашата партия капиталистическите производствени отношения преобладават в Китай, тя се характеризира с всички признаци, които Ленин описа в своята работа „Империализмът като най-висок етап на капитализма“, например износът на капитал, натрупан в Китай по време на капиталистическите производствени отношения. Въз основа на това считаме, че конфронтацията между САЩ и Китай, която в момента се засилва не само в Централна Азия, но и в други региони и по света, е междуимпериалистическа борба за примат в световната империалистическа система.

Трудещите се нямат никаква изгода за избора на империалистите в такъв конфликт. Следва да покажем, как Ленин е разглеждал този въпрос на конкретен пример: «Първата владее, да предполжим, ѕ в Африка, а втората ј. Обективното съдържание на тяхната война е преразпределение на Африка. Каква страна ще желае успеха? Въпросът в предишната му формулировка е смешен, защото нямаме предходните критерии за оценка: няма нито дългосрочно развитие на буржоазното освободително движение, нито дългосрочен процес на краха на феодализма. Не е дело на съвремената демокрация нито да помага на първата да закрепи своето «право» на ѕ Африка, нито да помогне на втората (макар че тя се е развивала икономически по-бъро от първата) да отнеме за себе си тези ѕ.

Съвременната демокрация ще остане вярна на себе си само ако не се присъедини към никаква империалистическа буржоазия, ако каже, че "и двете са по-лоши", ако империалистическата буржоазия желае успех във всяка държава. Всяко друго решение всъщност ще бъде национално-либерално и няма нищо общо с истинския интернационализъм. "

И в заключение отбелязал: «Всъщност сега не може да се говори за модерна демокрация, която изостава от реакционната, империалистическа буржоазия - без значение с какъв цвят ще бъде тази буржоазия» (В.И. Ленин: «Под чужд флаг», т. 26, с. 140–146).

Разбира се, съвсем различен въпрос е как работната сила в една страна би могла да се възползва от междуимпериалистическите противоречия, за да вкорени и приложи социалистическата програма.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1695910
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 470
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930