Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2020 13:20 - На 25 юли...
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 162 Коментари: 0 Гласове:
0



На 25 юли - "След като автомобилостроителят Renault обяви уволнението на 747 работници в завода си в Сао Хосе дос Пиньяйс, разположен в южния щат Парана, повече от 7000 работници в завода гласуваха единодушно в подкрепа на стачката, която започна в сряда.

Това съкращение на работните места съвпаднало с уволнението на 300 работници по временни договори в средата на май. Краят на договорите им се очакваше поради съкращаването от корпорацията на 70 процента от работното време и заплатите, които бяха финансирани от бразилското правителство.

В юни около 400 работници в Nissan бяха уволнение от завода в Резенде, щат Рио-де-Жанейро. Тъй като тези две компании работят в рамките на партньорство, заводите в Ресенде и Сао-Хосе-дош-Пиньяйс имат обща производственна структура. Гневът сред работниците на Renault е предизвикан от факта, че повечето уволнени тази седмица са уволнени поради трудови наранявания или дори коронавирусни инфекции.

"Има няколко работници, мои приятели, които имат проблеми с дишането и са уволнени, защото са в опасност", казва един работник, интервюиран на поточната линия. "Ние чухме за хора, у които теста на КОВИД-19 се оказал положителен, но те са уволнени по същия начин".

Работник съобщил, че е уволнен, когато е бил в отпуска по причина на нещастен случай на работа и че той е получил уведомление по електронната поща. "Аз съм тук не само за себе си, но и за други" - казал той. "Моя колежка [уволнна] имаше операция вчера".

"Ти си направи своята част, но ти си просто още един статистик, просто още едно число" - заявил той. "За съжаление е так а в големите корпорации. Ти получаваш печалба, ти си даваш кръвта, ти работиш извънредно... Аз работех и в събота и в недела. Но когато си болен и повече не можеш да ти помогнат на 100 процента- извинявай."

В сряда вечерта полицията нападнала на протест стотици работници и техните семейства пред вратите на завода. Искайки те да пропуснат автобусите на компанията, полицията насочила оръжие към работниците и арестувала четирима делегати на профсъюза.

Унищожаването на работните места в Рено-Нисан става в контекста на стремително растяща безработица в Бразилия. По данни на Бразилския институт по география и статистика от началото на пандемията до май в страната са унищожени около осем милиона работни места. За първи път от началото на проучването повече от половината от населението в Бразилия в трудоспособна възраст е безработна.

Единственият път за работниците в Renault се заключава в това, пряко да се сблъскат с печалбарските интереси на корпорациите. Транснационалният характер на автомобилните компании също налага да се координира борбата между бразилските работници и автомобилните работници на международно ниво, които са подложени на подобни атаки.
Това ще бъде възможно единствено чрез създаване на комисии от местни общности, политически независими от синдикатите, които ще се борят не само за работни места, но и за правото да работят в безопасни условия, определени и регулирани от самите работници.
https://www.wsws.org/en/articles/2020/07/25/braz-j25.html




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1691438
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930