Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2020 19:50 - Генералният прокурор на Полша поискал да се забрани Комунистическата Партия
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове:
-1



Польский генеральный прокурор обратился в Конституционный суд республики с заявлением о несоответствии конституции целей и деятельности существующей в стране Коммунистической партии Польши (КПП). Об этом пресс-служба ведомства сообщила в воскресенье на официальном сайте.

По информация на Генпрокуратурата, съответните действия били предприети по молба на физически лица. "В писма, адресирани до прокуратурата, те посочват, че Комунистическата партия на Полша, наред с други неща, използва тоталитарни методи и практики на комунизъм в своята програма и дейности, което е несъвместимо с полската конституция ", се казва в съобщението.

Проведеният от прокуратурата анализ показал, че членовете на Комунистическата партия на Полша подкопават демократичния порядък в Полша. "Целите на КПП са идентични с тези на други комунистически партии, упражняващи тоталитарна власт в комунистическите държави от XX век. Членовете му открито призовават за революция, подобна на Октомврийската революция в Русия, след която болшевиките идват на власт. Целта е не само в завладяване на властта, но и в "принудителна национализация и колективизация" - подчертава прес-служба та на Генпрокуратурата.

Според разследващите в официалната програма на партията се посочва, наред с други неща, че „пролетариатът не може просто да поеме контрола над буржоазния държавен апарат, например чрез парламентарни избори“, „за да се премахне класовото неравенство, необходимо е да се свалят капиталистическата собственост и да се заменят с публични“. Освен това полската прокуратура разкритикувала факта, че КПП изразява възхищение от политическата система на Съветския съюз, съветските лидери и действията на Червената армия, а също така не осъжда трагедията в Катин.

Както припомня полската прокуратура, съгласно разпоредбите на член 13 от Конституцията на Полша, съществуването на политически партии и други организации, които използват тоталитарните методи и практики на нацизма, фашизма и комунизма в своите програми, е забранено. Също така е забранено съществуването на политически партии, чиято програма или дейност предполага или разрешава расова и национална омраза, използването на насилие с цел придобиване на власт или влияние върху политиката на държавата или гарантира поверителността на структурите или членството.

"Главният прокурор реши, че целите и дейностите на Комунистическата партия на Полша трябва да се считат за противоконституционни и нейните дейности да бъдат спрени", заключи полската прокуратура.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10183751



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1691386
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930