Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2016 11:06 - Капиталистите делят последното голямо нефтено находище в Русия
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ергинското находище (Западен Сибир) — последното от големите открити находища в континенталната част на Русия. Засега е оеще държавна собственност. Но не за дълго. В 2016 гоина по разпореждане на правителството на Руссия ще се проведе търг "на право на ползване на Ергинския участък от недрата с федерално значение".

Списъкът с желаещи да получат Ергинското находище: "Роснефт", "Газпром нефт", НОВАТЭК, ЛУКОЙЛ, Сургутнефтегаз, ННК. Всички тези лица — нефтени и газови монополи, завладели в своята частна собственост всички нефтогазови источници в Русия.

Предварителната стойност на находището ще струва на купувача 19,5−26 млрд рубли (по текущ курс $300−400 млн). Сбербанк оценил стойността на запасите на находището на $0,5 за барел. Реализираната суровина нефт на световния пазар сами знаете е около (40-50 долара за същия този бем). Печалбата ще е огромна- десетки хиляди проценти! Има за какво,нали?

А кой още плачи, че в Русия не е останало производство. Защо и е то на капитала, когато той получава такива печалби? И обърнете внимание, че те фактически са подарени от държавата. А същото това правителство на Русия, постоянно плачещо, че не му достигат парите, ако е мислело действително за развитието на страната и нейната икономика, ако то въобще се е загрижило за процветанието на Русия и нейния народ, САМО прекрасно щеше да експлоатира тези нефтогазови находища, получавайки такива огромни печалби за държавния джоб! Но те това не правят, а напротив — всичките тези години, които те стоят на власт, а това са вече 25 години нито много, нито малко, те усилено раздават националното достояние на частни лица — формално руските компании, в значителна част са собственост на чуждестранни капиталисти. За какво процветание сте се загрижили, граждани правители?

Напълно очаквано, борбата за лакомото парче се разгаря между двата главни монопола в отрасъла "Роснефт" и "Газпромнефт". И всеки от тях се стреми да се договори с представителите на властта предварително, или да се изразим "неофициално". Но външни правила на приличие ще бъдат съблюдавани.

Например, председателя на съвета на директорите на "Газпромнефт" Алексей Милер още миналата година помолил Путин да състави конкурсната документация така, че "Газпромнефт" да има преимущество пред своите съперници. За това Милер предложил да се включи в документацията на търга две искания. Първо — преработване на 100% от добитата суровина в руски НПЗ за производство на гориво не по-ниско от клас Евро-5. Второ — да се въведе находището в промишлена експлоатация не по-късно от година след получаване на лицензия.

Ръководителят на ННК (Независима нефтогазова компания) Едуард Худайнатов също се обърнал към Путин с предложение да се включи в условието на аукциона специално условие — за задължително преработване на добитя от находището нефт на НПЗ в Далечния Изток, защото е непълно натоварен Хабаровския НПЗ принадлежащ на ННК.

Всеки дърпа към себе си но не и за интересите на страната и народа. В това число и първото лице на буржоазната държава, който се чуди на кого да даде, защото именно той решава, заемайки този пост, "кого да накаже, а кого да помилва", или кой да сее обогати и кой да се спре.

И така, последното голямо находище на нефт, открито в СССР и принадлежаща на целия съветски народ, сега ще стане фактически частна собственост на някой от олигарсите. Той ще извлича фантастични печалби от този източник на богатство за сметка на наемния труд на своите работници, плащайки им жалки трохи от продажбата на добития и преработен нефт, а руския трудов народ, както и преди, ще протяга ръце и наивно ще вярва, че на върха някой там нисли и се грижи за неговото процветание.

Тимур Досаев




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1691257
Постинги: 2379
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930