Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2015 15:21 - Терористичната атака в Париж: световен ужас и потребност от нов световен ред
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 746 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 13 ноември от няколко терористични акта, едновременно проведени в Париж, загинаха 129 човека. ИГИЛ – реакционно въоружено ислямско движение, широко разпространено днес нс голяма част от териториите на Сирия и Ирак, пое отговорност за тези атаки. Жертвите на терора както обикновено се оказали обикновени хора. Те били в кафенета, гледали футболен мач или ходили по улиците. Това били представители на всички слоеве от обществото, живеещи както в самата Франция, така и от други страни по света.

Ужасният и неотвратим характер на масово убийство, в това число ина убийството на 89 човека в концертна зала, наблюдаващи рок-група е чудовищен, добре познатия "почерк" на убийците  говори за това, че целта на атаките е била създаване в обществото на атмосфера на социален хаос и тотален страх.

Главната цел на организаторите и поръчителите на масовото убийство се явява оправдание за нова вълна политически репресий, рязане на демократични свободи, нови бюджетни пренасочвания за войни, въвеждане на САЩ и Франция във войни без край – войни, изгодни на срасналите се олигархични върхушки на тези страни.

Так а се е подготвял и фашизма.

Но, независимо от това, този терористичен кошмар в Париж трябва да бъде осъден.

В същото време президента на Франция побърза да обяви това за "акт на война" и заявил, че е готов да нанесе "безпощаден ответен удар".

И тук нашата позиция трябва да бъде пределно ясна. Самата подобна заплаха от страна на Франция и нейното освещаване от средствата за масова информация на САЩ са много зловещи симптоми. Това почти навярно означава едно: още по-широко и още по-агресивно участие на Франция и другите европейски страни – партньори на САЩ в близкоизточните войни и въоръжените конфликти, разширение на театъра на войните в тозаи регион. Такъв ход на събитията неизбежно ще доведе до още повече жертви, ще създаде още по-значителен поток бежанци, които да се присъединят към милионите сегашни, които вече напснаха своите домове и своите страни, към тези, които днес отчаяно се опитват да преживеят, към тези, които гинат по пътищата, спасявайки се от войните.

Така се задълбочава тази кошмарна ситуация, в плен на която днес са попаднали милиарди хора. Светът вече отдавна търси алтернативна на историческия път. За да се разбере, осъзнае необходимостта от такъв път, ние трябва да разберем, преди всичко, фундаменталните, коренни причини за това, което днес става в света.

Командировка в света на ужасите

Още един път ще повторим, че нашата позиция трябва да бъде ясна: терористичните акти в Париж са били насочени на нагнетяване на политическата атмосфера, на постановка на въпросите от най-реакциония дневен ред, на ескалация на всеобщ ужас с помоща на масови убийства. То би било жестоко, несправедливо и чудовищно.

Същото може да се каже и за бомбардировката на ВВС на САЩ на болницата на международната организация "Лекари без граници" в Афганистан на 3 октомври – това беше съзнателен акт на държавен тероризъм, в резултате на който беше унищожен крайно нужен хуманитарен обект и убити десетки доктори техните доброволни помощници – волонтери от целия свят, стотици пациенти – афганистанци. Започвайки от 2001 годи, влизането и окупирането на Афганистан от САЩ са довели до смъртаа на десетки хиляди мирни жители.

Окупираният от Съединените Щати Ирак е бил именно този "инкубатор", в който ИГИЛ се зароди, сформира, укрепна и скоро се прояви във всички цветове, непосредствено унищожавайки няколко десетки хиляди човека и "косвено" станал причина за смъртта на стотици хиляди.

Такъв атентат, за който ИГИЛ взел отговорност на себе си е бил извършен на 12 ноември в Ливан, на бедната шиитска окрайнина на Бейрут. "Почеркът" на терористите не се е изменил. Бейрутският атентат е бил насочен на разкол на тази част от здравото арабско общество, където имат поддръжка прогресивните исламски сили, където се поддържа правителството на Сирия в нейния съюз с Иран и Русия. Но взривовете били умишлено насочени именно на мирните жители и тези взривове убили десетки невинни хора.

Тоталната, системна война съперничащите си между себе си империалистически държави, които те водят в Сирия, вече доведоха до смъртта на 250 хил човека, а над 12 милиона жители, граждани на страната били принудени да напуснат своите домове и влезят в лагери за беженци или да се впуснат в опасен път, в който ги очаква само преследване от властта и като следствие от това концлагери в Европа.

Този убийствен "почерк" носи и бомбардировката от 8 октомври тази година на  сватба в Йемен, проведена от Саудистския режим при поддръжка на САЩ и с използване на американско въоръжение. Това беше втори случай в течение на един месец, когато жертвите на атаките на саудистските изтребители станали йеменци. Били убити 30 човека, събрали се се по случай мюсюлманското сватбенно тържество. Основно, това са били привърженици на хусистите.

Щец напомним, че на 28 септември в Йемен в резултат на изтрелване на две ракети "въздух – земя"  от самолети на коалицията, възглавявана от Саудитска Арабия, загинаха 131 човека. Това са били мирни хора, събрали се на празник по случай бракосъчетание. Сред загиналите имаше и голямо число жени и деца. Десетки били хоспитализирани с рани с различна степен на тежест. Саудитският тероризъм е насочен на гражданското население в тези райони, където на власт са анти-саудитските сили. Саудитите водят война в Йемен от лятото, използвайки щедро поставяните от САЩ касетни боеприпаси – оръжие, което е обявено извън закона в голяма част от страните в света. Под касетните бомби в Йемен вече загинаха няколко хиляди граждански лица, в това число и стотици деца.

Този кошмарен, безчовечен цикъл трябва да бъде прекъснат

Два противоборстващи полюса

При това управляващите в САЩ, както обикновено, правят добри мимики, изображавайки се като глобални "добри хора". Те внимателно скриват този факт, че цялата им система може да функционира и развива само по пътя на унищожение и безпощадна експлоатация на милиарди хора, чреж безжалостен грабеж на природни ресурси, чрез угнетение на цели народи ,чрез захват в рабство на половината човечество. Те настояват на това, че хората просто не разбират великата мисия на Американската империя, основаващи се на идеите на равенства и свободи, и вече много години водят безкрайни войни "за свобода и демокрация" в цял свят, миссии да бъдат световна империя, да водят след себе си "изостаналия и непросветен" останал свят.

Ислямските фундаменталисти, такива като пресловутия ИДИЛ, позиционират себе си като единственна опозиция на "американския империализъм". Обществото, което те дават на мюсюлманския свят, се явява едно от най безчовечните, в което съществува угнетение над жените, в което царстват невежество и мракобесие. Никой от тях, който има капка здрав смисъл в главата, не трябва да има нищо общо с това движение. Още повече за това чудовище е нужно решително и настойчиво да се противостои. Човечеството вече е способно на повече, то е способно да построи принципно  ново общество, без експлоатация и без притеснение.

Именно за такова общество ние винаги говорим на нашия сайт и в нашия вестник:

“Съществуващата система на световно устройство ни е довела до ситуация, в която ние се намираме днес, и твърдо ни държи. За да се избавим от тази система, за да я унищожим може самор чрез революция; ние самите, със своите ръце можем да създадем много по-съвършенна система и да я претворим в живота. Крайната цел на тази революция  - комунизма: това е свят, където хората работят и се борят заедно за общи блага. Това е свят, където всеки внася своето, според своите способности, в осигуряване живота на обществото и получава обратно това и толкова, колкото му трябва за да живее достойния човек. Където повече няма такова разделение на хора, в което едни управляват и угнетяват други, лишавайки ги не само от материални средства за достоен живот, но и от знания – този велик инструмент за разбиране и изменение на света.

Ние казваме: "Такава революция се явява необходимост и е възможна!"

Ако вие четете това, то вие мъчително размишлявате за това, което стана в Париж, или за това, което се случило миналата година в Кундуз или в Сектора Газа, или в десетки и стотици други места, вие трябва много добре да разбирате причините за тези събития. Трезва и критична оценка произхождаща е действителния изход от безумията и всеки, който не му е безразлична съдбата на човечеството е задължен да се научи критически да възприема реалността, задължен е да се научи да мисли.

 Веригите на терора и ужаса трябва да бъдат разбити. Нападенията над мирни хора, подобни на подлите убийства в Париж, трябва да бъдат осъдени. Но при това ние не трябва да поддържаме нашите правителства, които могат да се възползват от тези нападения за да оправдаят своите лоши планове. Обратно, ние сме задължени да се съпротивяваме на реакционните планове на властта. Ние трябва да се съпротивяваме, когато те, под предлог "осигуряване на нашата безопасност", започнат репресии, урязвайки и премахвайки елементарни граждански права. Ние трябва да се съпротивяваме, когато те се опитват да разширят ареала на империалистическите войни, когато те планират нови нападения, нови атаки на безпилотници и кървави бомбардировки. съпротивявайки се (let’s opposite) на лъжите и лицемерието, когато те предизвикват днес към твоя патриотизъм, говорейки в това число и за необходимостта от нападение над емигрантите. да се мълчи или да бъдим причастни към това –  означава да внесем своя дан в престъпния ход на събитията и да укрепим своите незрели политически позиции към страните в конфликта Запада и реакционното движение "Исламски джихад".

В отсъствие на позитивни, освобождаващи алтернативи, в отсъствие на решителни и действителни опозиции на Запад, престъпленията на США прогонват хората в обятията на реакционния джихад. Решителната и безкомпромисна борба на опозицията на Запад против престъпленията на правителствата на САЩ, Франция и другите империалистически страни – ето това е нужно и единственно правилно. Ние сме задължени да преодолеем стария и отвратителен свят и да се отървем от днешния порочен кръг. Това се изисква, в частност, за да може хората в целия свят да видят и разберат, че управителите не могат да говорят за нас, те засега говорят вместо нас.  И че ние стоим зад интересите на цялото човечество.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1693075
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 470
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930