Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2017 18:29 - Руската държава се избавя от доходни компании
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 190 Коментари: 0 Гласове:
0



За началото на юли руското правителство е планирало приватизацията на «Совкомфлот».

«Совкомфлот» — крупнa руска корабна група, специализирана в превоз на нефт, нефтопродукти и сгъстен газ; един от големите в света оператори на танкерен флот с огромни обороти и съответно, печалби. Николай Колесников, първия заместник генерален директор на ПАО «Совкомфлот», говори: «Отчитайки дългосрочния характер на болшинството наши чартери, продължителността на които достига 25 години, а някои и превишават този срок, добрата прогнозируемост на печалбите и паричните потоци на «Совкомфлот» нямат аналог в отраслите.» И цифрите по отчетността на «Совкомфлот» потвърждават това: например приходите за първото тримесечие на 2017 са 8 млрд долара. В рубли това са почти половин трилион. Немалко пари, нали?

Днес 100% от «Совкомфлот» принадлежат на държавата. И печалбата от него отива пряко в държавния бюджет. А сега «Совкомфлот», както и много други доходоносни бивши съветски предприятия са включени в програмата за приватизация — или в план по предаване на държавно имущество на РФ в частна собственост на отделни капиталисти или техните компании и значи се предполага, че планираната печалба от работата на тези предприятия ще отиват в частни джобове.

Страна ситуация, вярно? От една страна, през цялото време се вайкаме, че пари в бюджета не достигат, а от друга страна, продаваме това, което носи пари. Tова не е логично. Но не е логично само от гледната точка на трудещите се. А по логиката на буржоазията всичко е много даже логично! И всичко в съответствие с обективните икономически закони на капитализма. На буржоазната държава е необходимо да продаде такава свръхпечелеща компания, защото е печелеща! Защото задачата на буржоазната държава е максимално да съдейства за обогатяването на капиталистите. Тя винаги мисли само за тях, а не за народа, не за трудещите се, не за работниците. Национализацията се използва за да се спасят печалбите на капиталистите, а ако предприятието стане печелившо или се явява печелившо, то незабавно се  отдава на капиталистите-частници!

Над 25 години ние наблюдаваме, как това се прави, как в Русия и бившите съветски републики бившето народно достояние се раздава в частни ръце на отделни паразити, които нищо не са направили за да го създадат.

Сега е дошло ред на «Совкомфлот». На първия етап (до края на юли) се планира продажбата на пакет акции в размер на 25% минус една акция. При това структурата на сделката по приватизация допуска, че голяма част от средствата от приходите от продажба ще отидат не къде да е а… на развитие на самата тази компания! Или фактически ще се върнат при купувача на пакета!

Какво означава това? Че загрижилата се за капиталистите държава фактически отдава четвърт от печалбата и имуществото на «Совкомфлот» на олигархата, събирайки от него само броени копейки! И това не е факт, че тя въобще нещо ще вземе— защото информацията за това, къде ще отиде останалата част от средствата, взети от приватизацията не се разкриват!

А руските трудещи се отново ще стоят без пари и социални блага — образование, здравеопазване, пенсии и т.н., защото за тези проблеми руската буржоазна държава няма никакво дело.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1692680
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930