Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2019 12:00 - Закон за тенденция на средна печалба към понижение
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 131 Коментари: 0 Гласове:
030. Закон за тенденция на средна норма на печалба към понижение

Интересите на обществото съвсем не интересуват капитали­ста. Той се стреми да получи по-виосока печалба, а за тази цел се стреми да повиши нормата на добавената стойност. Среди множества других путей капиталист использует и такой: совершенствует технику и доби­вается получения дополнительной прибавочной стоимости. В результате увеличивается доля постоянного капи­тала, поскольку новые машины обычно стоят дороже.

А какъв е резултата за обществото? С ръста на степента на по­стояния капитал се повишава органичния строеж на капитала. Естественно, норма прибыли уменьшается. Но падение нормы прибыли по сравнению с ростом ор­ганического строения капитала происходит не так бы­стро.

Как да обясним това? Работата е в това, че този процес противодейства на редица явления.

Първо- в огромната степен расте нормата на добавената стойност.

Второ- с ръста на производителността на труда поевтинява производството на машини, суровини, гориво. Във връзка с това се забавя ръста на органичния строеж на капитала, което накрая спира понижението на нормата на печалба.

Трето- огромният ръст на промишлената резервна армия способства за съхраняване на предприятията, използването на ръчен труд, което неизбежно намалява темповете на ръст на органичния строеж на капитала.

Четверто- расте количеството на използван променлив капи­тал, т. е. увеличава се числото на въвлечени в произ­водството работници.

Ето тези обстоятелства и обуславят действието на закона за тенденция на нормата на печалба към понижение.

Независимо от тенденцията на нормата на печалба като падане, масата на печалба, получавана за капиталистите, през цялото време расте, тъй като тя зависи от обема на използвания капитал и степента на експлоатация на работниците.

Ето как е растяла печалбата на корпорациите в САЩ (чиста печалба след плащане на данъци в млрд. руб.):

1955 г. 27,0 1961 г. 27.2 1964 г. 38,7
1959 г. 28,5 1962 г. 31.2 1965г. 44,5
1960 г. 26,7 1963 г. 33,1 1966 г. 48,1

Законът за тенденция на нормата на печлаба към понижение изразява противоречията, органично присъщи на капита­лизма. Например, усилването на експлоатацията на трудещите се се явява един от способите на противодействие на падането на нормата на печалба. В то же время оно неизбежно обост­ряет противоречия между пролетариатом и капитали­стами, что находит свое выражение в экономической и по­литической борьбе рабочего класса против буржуазии.

Присвояването на добавената стойност, превръщането и в капитал, безграничното натрупване на капитала — ето целите на капиталистическотото производство. Как се постига то? Ростом производительности труда. Но для этого приходится увеличивать долю постоянного капи­тала, что ведет к понижению нормы прибыли. Полу­чава се така, че целта на капиталистическото производство се натъква на обективно обуслов­ени методи за достигането и. Производителността на труда, призвана да осигури висока норма на печалба се превръща в средство за нейното понижение.

Известно е че капиталистите се стремят да преодолеят падането на нормата на печалба с разширение на производството, повишаване на нормата на експлоатация на работниците, например интензификация на техния труд или урязване на тяхната заработена заплат. Но в резултат на задълбочаване на класовата борба на пролетариата против буржоазията и второ- пада платежеспособното търсене на трудещите се, т. е. търсенето на стоки и услуги, определени от размера на имащите у тях средства. В итоге «рынок сжимается», и это становится тормозом для дальнейшего развития капиталистического производства.

Противоречивостта на капиталистическото производ­ство, както ние виждаме, се изразява в това, че развитието на производителните сили се осъществява в името на висо­ка норма на печалба, само поставя на своя път такива препятствия, които в условията на капитализма не мо­гат да бъдат разрешени.

«Истинският предел на капиталисти­ческото производство — пише Маркс — е самия капи­тал…»
Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 795087
Постинги: 1768
Коментари: 230
Гласове: 359
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31