Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2023 15:40 - Бележка към "военните" блогъри
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 229 Коментари: 0 Гласове:
0



Популярни «военни» блогери изразиха своето възмущение по два забележителни епизода.

1. Министерството на отбраната поръча на някакво предприятие дронове за нуждите на фронта. Предприятието произвеждало нещо от китайски компоненти- скъпо, но в същото време съвсем неподходящо за нуждите на фронта. Блогърите обявиха безскрупулния и непатриотичен производител за виновен.

Капитализмът като такъв- разбира се, остана извън всякаква критика. Блогърите, които по своята същност са буржоазни в мисленето си, по никакъв начин не могат да разберат, че целта на всяко производство в капиталистически условия е печалбата, а не производството на висококачествен продукт. Държавните поръчки са вкусна хапка за всеки капиталист. Това е както гаранция за изкупуване на цялата партида, така и възможност за „подгряване“ на държавата. Във всички капиталистически страни изпълнението на държавни поръчки е най-корумпираната сфера на капиталистическата икономика. Ясно е, че конкретна поръчка е отишла в конкретно предприятие по причина, а не защото продуктите на това предприятие са най-добрите ... По-скоро защото собствениците на този офис имат добри връзки и лъвският дял от бюджетните средства е уреден в джобовете на чиновниците. В рамките на капиталистическата икономика този проблем няма решение. Корупцията е обективна закономерност на капитализма, отражение на същността на буржоазната държава като апарат на класа на търговците. Много е вероятно никой дори да не бъде наказан, за да не се обидят сериозни хора. Е, не можете да бъдете като „кървавите болшевики“, които са изправени до стената за това.

2. Блогерите също били възмутени от действията на военни служители, които въвели практиката на фоторепортажи, документация и други авангарди във войските на фронта. Или се изискват отчети за гориво още в началото на СВO, след това те трябва да се явят в униформа за строителство, след това ще донесат мобилна баня и ще поискат красива снимка, макар и в нарушение на изискванията за маскиране. На пръв поглед всичко това наистина са глупости. Макар че всъщност такива хипертрофирани форми на контрол и отчетност са следствие от самата капиталистическа форма на икономика, пропита с морала на печалбата. Всяка война е златно време за правене на капитал. Премахнете контрола - така не само отзад, но и отпред всичко и всички ще бъдат отнети. Наивно е да се мисли, че само украински войници продават натовски продукти на врага за кръгла сума. От тяхна страна просто има повече хаос, но отчетността със сигурност е по-малка. Тоест причината за цялата тази бумащина е все същата – отношения на частна собственост, капиталистическа икономика. В армията не могат да не действат законите на капиталистическото общество, моралът, различен от буржоазния, не може да господства и според този морал на първо място е личното материално благополучие.

Н. Федотов
9/12/2022




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1692514
Постинги: 2382
Коментари: 326
Гласове: 469
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930